Kol vs Gasol

Grillsäsongen börjar närma sig med stormsteg, för de flesta.. För andra som mig tar den aldrig riktigt slut utan det bara trappas ned under ett halvår för att sedan ta fart igen.

Ett säkert tecken på att vi går in i högsäsong är att vi hittar färsk majs på hyllorna:

Ett riktigt grilltecken med andra ord.

Men vad skall man ha för grill då kol eller gasol? Ja den frågan kommer nog debatteras tills tideräkningensslut. Finns nog inga givna svar på det. Men som jag brukar säga, kan man bör man ha båda. Det finns styrkor och svagheter hos båda, skall försöka belysa dom här lite snabbt.

Gasolgrillen tycker jag tillför en enkelhet till grillningen kolen saknar, 5 minuter efter man har tänt grillen är den redo att ta emot mat. Så det finns ju en aspekt att enkelheten bjuder in till grillning oftare. Men tycker att det inte bara är det, gasolen ger även en renare grillning, man känner råvarornas smak på ett annat sätt. Detta blev uppebart för mig när jag senaste grillade hamburgare på kolgrillen, som vanligt använder jag mig av en hemblandad färs som består av 60% mald högrev, 30% fläskarré och 10% bacon. Det ger en otrolig saftighet och bra smak på hamburgarna. Dock så tillförde kolen en viss bismak av rök, som förstörde det lite för min fina färs, jag kunde inte riktigt känna alla smaker som jag ville. Det där gör gasolgrillen mycket bättre, den tillför bra mycket mindre smak, man får en helt enkelt en “renare” smakupplevelse. Ibland kan man förstås efterstäva mer rökig smak, men inte alltid… Speciellt inte om man går och köper en fin biff för 400kr kilot, då vill man ju ha den renaste köttsmaken kanske bara förstärker den en aning med lite salt.

Sedan är ju kontroll en stor fördel med gasolgrillen, man har fullständig kontroll över temperaturen, vill jag grilla något på riktigt låg värme som t.ex. en rostbiff så gör jag det med enkelhet. Och man kan snabbt skifta mellan temperaturer vilket man inte kan med en kolgrill.

En stor nackdel med gasolen är att en hygglig gasolgrill kostar en slant, jag förordar weber, av den enkla anledningen grillen blir varm… Vilket man kanske kan tycka är syftet med en grill, dock inte lika självklart i grillvärlden.. Har grillat på ett par andra märken genom åren och man uppnår inte samma temperaturer med andra märken, vilket leder till ett sämre resultat.

Kolgrillen då? Vad anser jag om den..?
Visst duger den utmärkt, den är bättre på en hel del punkter. I vissa maträtter så som t.ex. ribs och kyckling eftersträvar man lite rökighet och vill inte ha den kliniskt rena smaken av kött, utan där tillför kolen en dimension i smak.

Sedan är det även mycket mer stämningsfullt att grilla med kol, det är en viss känsla med kolgrillat som är svårt att slå med gasol.

Kanske den största fördelen, är priset.. En kolgrill kostar nästan ingenting i inköp, och de flesta duger gott. Det är inte alls som i gasolgrills fallet, där priset och kvalitén mellan märken spelar stor roll. I kolgrills fallet så kan det duga gott med en 99kr grill från macken, dock håller den bara en säsong. Men det blir inte  så märkbart bättre resultat för att man har en weber för styva 2000.  Utan där handlar det mer om hur man hanterar glöden och tekniken i grillningen för att få ut det mesta av grillningen.

Så min slutsats då? Har man råd köper man båda, annars så köper man det man känner sig mest bekväm med och njuter av sommaren och grillar fantastiskt god mat…

One thought on “Kol vs Gasol

  1. Mycket intressant läsning..

    går själv i köpestankar!

    fördelarna med gasol väger över + att man ju kan köra med “röklåda” om man nu i vissa fall vill åt den där “rökiga” smaken man får från en kolgrill.

    har ögonen på en broiler king 440 royal (ca 9000kr)

Leave a Reply