Archives

Italiensk grillafton

I köket är det mycket italienska smaker som huserar just nu, mycket från Italien inspererar mig i min matlagning. I veckan gjorde jag ett inköp på en italiensk grillbok där jag hämtat hem ett par recept jag använde mig av till helgen.

På menyn stod det mycket potatis som tillbehör till det grillade köttet. Två olika varianter av “mos”, en med lite vitlök och en klassisk italiensk puré med Parmigiano-Reggiano, själva köttet blev us beef, sirloin cap. Testade en ny grej med köttet, gjorde en liten penslingsås istället för att använda det kanske den mer traditionella oljan, vilket jag tyckte gav bra resultat. Kommer köra vidare på penslingsåsen under sommaren och förfina den lite. Blev även lite sås, madeirasås dagen till ära. Vet inte om det är så värst italienskt, men det passar grymt bra till kött om inte annat.

Till efterrätt blev det lite hemgjord glass, en liten mjukstart på sommarproduktionen som snart startar. En vaniljglass med inslag av choklad och hallon, skönt med lite sött att avrunda med till kaffet.

Har börjat att försöka dokumentera ungefär det jag gör så att jag vet lite mer om vad jag har gjort, så att andra kanske kan göra lika, eller jag själv kommer ihåg ungefär vad jag gjorde.. Hittat ett plugin som fungerar hyggligt för att presentera recept och göra recept, så här kommer recepten från kvällen:

Madeirasås

Portioner 4
Förberedelsetid 10 minutes
Tillagningstid 1 hour, 10 minutes
Totaltid 1 hour, 20 minutes
Måltidstyp Side Dish
En sås som fungerar riktigt bra ihop med kött

Ingredienser

  • 1 Msk Smör
  • 1 St Gullök (finhackad)
  • 1 St Scharlottenlök (finhackad)
  • 1 Klyfta Vitlök
  • 1 Msk Socker
  • 2 Msk 4 peppar ((Röd, Grön, Vit och Svart))
  • 2 Dl Maderia
  • 1 Tärning Köttbuljong (eller annan buljong man har hemma, används tärning fyll på med ca 1-2 dl vatten)
  • 3 Msk Tomatpuré

Instruktioner

1.
Hacka löken fint, stek den i smöret så att den blir genomskinlig
2.
Häll i pepparen samt sockret låt det lösas upp, häll sedan på buljongen och vinet. Låt såsen reducera på svag värme i ungefär 1 timme tills ungefär 1/3 av vätskan återstår
3.
Sila av såsen och en slät koncistens önskas, red sedan av såsen med lite tomatpuré

Parmesanpotatis puré

Ingredienser

  • 500g Potatis (mjölig potatis lämplig för mos)
  • 150g Riven parmensan
  • 1 Dl Grädde
  • 50g Gräslök
  • 3 Msk Smör
  • Salt och Peppar

Instruktioner

1.
Skala och koka potatisen
2.
Blanda ihop potatisen med parmesan(med en mixerstav för att få puré) grädde och smör, smaksätt sedan med salt peppar samt gräslök

Penslingsås

Ingredienser

  • 2 Msk Smör
  • 1 St Gullök (Fint hackad)
  • 2 St Vitlöksklyftor (Fint hackad)
  • 1 Msk Vetemjöl ((går att exkludera))
  • 2 Msk Socker
  • 1/2 Dl Olivolja
  • 1/2 Dl Vinäger (Fungerar med både röd och vit vinäger)
  • 2 Msk Citronkoncentrat (Går bra med färsk citronsaft om man har tillgång till det är det att föredra)
  • 1 Msk Dijonsenap
  • 2 Msk Persilja

Instruktioner

1.
Smält smöret i pannan, stek sedan den finhackade löken tills den precis börjar karamelisera sig
2.
Strö på mjölet och blanda så att det löser upp sig i smöret och inga klumpar finns kvar
3.
Häll i oljan, vinägern, citronsaften, senapen och sockret låt det reducera ett tag på låg värme
4.
Tillsätt persiljan och låt vätskan svalna, precis innan den skall användas får man vispa ihop den, för den kommer att separera pensla sedan köttet och grilla

Vitlökspotatismos

Portioner 4
Förberedelsetid 10 minutes
Tillagningstid 2 hours
Totaltid 2 hours, 10 minutes
Måltidstyp Side Dish
Ett gott tillbehör som passar till sommarens grillade maträtter

Ingredienser

  • 1 Msk Olivolja
  • 1 Hel Vitlök
  • 500g Potatis
  • 1 Dl Grädde
  • 3 Msk Smör

Instruktioner

1.
wpid-20120602_115918.jpg
Skär av toppen på vitlöken, pensla den med olivolja rosta sedan vitlöken hel i ett unsäkert fat övertäckt med folie 150grader i ungefär 1.5 timmar
2.
Tärna potatisen, koka potatisen i lätt saltat vatten
3.
Blanda ihop den rostade vitlöken, grädde smör och potatis med din favoritmetod för potatismos

 

Less is more?

Ibland så vill man göra det enkelt för sig och inte krånga till det för mycket när man grillar. Allt behöver inte vara avancerat och ta lång tid, det är inte alltid man vill ha en stor köttbit som har marinerats under ett dygn. Utan det finns faktiskt saker som ser riktigt proffsigt ut och grå riktigt enkelt att tillaga, som en av mina favoriter från Italien. Se recept nedan.

Tagliata con rucola e parmigiano

Portioner 1
Förberedelsetid 5 minutes
Tillagningstid 5 minutes
Totaltid 10 minutes
Diet Gluten Free
Måltidstyp Main Dish, Side Dish
Blandat Serve Hot

Ingredienser

  • 200g Entrecote (det går även bra med biff räkna 200g per person)
  • 50g Ruccola
  • 20g Parmensan
  • Salt och peppar

Instruktioner

1.
Ta fram köttet i god tid innan stekning/grillning, pensla köttet med lite olivolja samt salta och peppra
2.
Klä en tallrik med ruccolan
3.
Grilla/stek köttet efter smak, jag brukar föredra medium rare som på bilden.
4.
Skär upp köttet i remsor och fördela det på tallriken, riv parmesan över köttet och servera med ett gott rött vin

Ost och Potatisgömmor

Ost och Potatisgömmor

Portioner 4
Förberedelsetid 10 minutes
Tillagningstid 15 minutes
Totaltid 25 minutes
Måltidstyp Side Dish
Det är alltid trevligt att hitta nya recept på potatis, det går att variera på många olika sett här presenterar jag ett sätt som blir ganska gott och lite ovanligt.

Ingredienser

  • 125 Gram Bacon
  • 2 St gula lökar
  • 1 Dl Vitt vin
  • 1 St Lagerblad
  • 8 St Potatisar (medelstora)
  • 250g Brieost (eller annan ost för den delen)

Instruktioner

1.
Hacka lök och skiva bacon, fräs det med lite smör
2.
Häll sedan på vin, och lägg i ett lagerblad, låt det reducera i ca 10-15 minuter på svag värme
3.
Skala och riv potatisen, eller använd en kniv och gör julienes av potatisen
4.
Blanda i potatisen i lökblandningen, häll på osten och fördela blandningen i små formar
5.
In med formen i ugnen 200grader i ca 10-15 minuter